Vereniging van wandelaars.

Onverhard natuurlijk!

 

 

 

 

zaterdag, 18 september 2021 15:44

Op dood spoor: wandelen over oude spoortracés

(Dit stuk is ook verschenen in Lopend Vuur, september 2021.)

In het begin van de vorige eeuw waren er heel veel spoorlijnen. Naast het normaalspoor (1435 mm breed) was er veel smalspoor. Veel van deze spoorlijnen zijn in de loop van de tijd opgeheven. Soms werden ze ontmanteld, soms omgebouwd tot fietspad (bv de Halvezolenroute en de Baronnenlijn) en soms werden ze geheel of gedeeltelijk ‘teruggegeven aan de natuur’. Een aantal van deze oude spoortracés is te bewandelen. Boeiende routes, met vaak verrassende natuur, oude stationsgebouwen en ander spoormaterieel, en rijk aan verhalen. Hier een paar mooie voorbeelden:
- Spookspoor door de Meinweg, tracé van de IJzeren Rijn van Roermond naar Vlodrop
- Bellopad, over het tracé van de oude tramlijn Mijdrecht - Abcoude
- Wandelspoor van Assen naar Stadskanaal

dinsdag, 27 april 2021 14:27

Toppers: bergwandelen in Nederland

(Dit stuk is als artikel met kaartjes en foto's verschenen in Lopend Vuur, april 2021)

De hoogste berg van Nederland, de Mount Scenery (887 m) ligt ver weg, in Caribisch Nederland op Saba. Europees Nederland is vlak, maar niet overal. Op sommige plaatsen zijn er wel degelijk hoogteverschillen. En deze hoogteverschillen bieden de wandelaar extra uitdagingen en extra voldoening. Je kunt er jezelf voorbereiden op zwaardere bergtochten in het buitenland. Je kunt de opwinding ervaren van het bereiken van de top, van het genieten van een mooi uitzicht. Het geeft je wandeling een doel, mèt beloning. 

Toppen, ook als ze niet zo hoog zijn, hebben een grote aantrekkingskracht. Ze geven je als wandelaar een doel. Voor de beleving van hoogte is niet zozeer het aantal meters boven NAP van belang, maar vooral de ‘verheffing’ boven de omgeving. Bij het klimmen verandert het uitzicht voortdurend. En boven aangekomen word je beloond met een gevoel van geluk. Met dank aan de endorfines die tijdens de klim naar boven zijn aangemaakt. De langere bergwandelingen bieden naast deze ervaringen ook: mooie bossen en weides, vergezichten, stromende beekjes, vaak stilte en rustige onverharde paden: een sound-of-music-gevoel.

Soorten bergen in Nederland
De grootste hoogtes vind je in het Zuid-Limburgse Heuvelland, op de grens met België. Dalenland zou juister zijn, want het reliëf is vooral ontstaan doordat regenwater dalen heeft uitgesleten aan de rand van het hoogplateau. Alleen hier liggen toppen boven de 200m van Nederland, met als hoogste punt de Vaalserberg van 323m. Een tweede bron van bergen zijn de stuwwallen, ontstaan doordat in de laatste twee ijstijden het oprukkende landijs de aarde heeft opgestuwd. Bij het smelten van het ijs zijn ook hier mooie dalen aan de randen van de wallen ontstaan. Met als resultaat prachtige wandelgebieden in Overijssel, Gelderland en Utrecht met veel toppen tussen de 50 en 100m.Ook de wind heeft ons land bergen van zand gebracht: de duinen. De hoogste toppen van de provincies Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en Friesland zijn te vinden langs zee en zijn in het algemeen rond de 50m. De zandverstuivingen elders in het land zijn lager. En ook de mens maakt bergen, met afvalbergen als basis. De hoogste bergen in Groningen, Drenthe, Flevoland en Noord-Brabant zijn zo ontstaan.

In dit stuk een aantal suggesties voor zowel meerdaagse ‘bergtochten’ als ééndaagse ‘toppertjes’. 

In Nederland zijn er naast de LAW’s en de Streekpaden nog veel andere meerdaagse wandelroutes. In deze serie komen die minder bekende routes aan bod. Dit keer routes die grotere en kleinere rivieren volgen. Dit artikel is gepubliceerd in Lopend Vuur, september 2020.

Stromen en rivieren hebben een grote aantrekkingskracht op wandelaars. Ze komen ergens vandaan, ze gaan ergens heen. Ze bieden daarom als vanzelf een reisdoel. Er is veel en gevarieerde natuur rond de rivieren en mensen hebben door de tijd heen gewoond en gewerkt langs de rivieren. De rivier is altijd vriend en vijand geweest. En de overkant is zowel dichtbij als veraf. Kortom: mooie routes door gebieden waar veel te zien en te beleven is.

vrijdag, 11 september 2020 00:09

Kunst- en architectuurroutes in Amsterdam

Carine Hoogveld en Ida Linse maakten al lange tijd vaartochten door Amsterdam. Toen er vanwege de corona-maatregelen niet geroeid kon worden (voorjaar 2020) zijn zij deze tochten gaan omschrijven naar wandelroutes. Deze routes hebben zij voorzien van achtergrondinformatie over kunst en architectuur onderweg.

Zij vroegen of de leden van TeVoet deze routes misschien interessant zouden vinden. En hoewel er maar weinig onverhard is onderweg, willen wij jullie deze mooie wandelroutes niet onthouden. José Noijons, hoofdredacteur van Lopend Vuur liep de route Beelden en Bruggen, Plantagebuurt en fotografeerde in een vrijwel verlaten stad. De webredacteur plaatste de route met de foto's en de actergrondinformatie in RouteYou. Mogelijk volgen er nog meer routes.

Voor meer informatie over de routemakers en de route:

Op zoek naar meerdaagse wandelroutes? Nederland heeft een enorm aanbod aan Lange-Afstand-Wandelwegen (LAW’s) en Streekpaden (SP). Een overzicht van deze paden is te vinden op de website van Wandelnet. Maar daarnaast zijn er ook veel prachtige meerdaagse routes die niet opgenomen zijn in het LAW-netwerk. De informatie over deze routes is veel lastiger te vinden.

Dit keer aandacht voor meerdaagse routes die verhalen van de oorlog en de bevrijding in Nederland. (Dit stuk is gepubliceerd in Lopend Vuur, april, 2020.)

Vanaf 12 september 2019 tot en met 5 mei 2020 herdenken en vieren we de bevrijding van Nederland, 75 jaar geleden. Dit om de geschiedenis levend te houden, de verhalen door te vertellen, opdat we niet vergeten. Het Westerborkpad, de LAW15, 336 km, voert langs plaatsen die herinneren aan de Jodenvervolging.  Het volgt de treinreis van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork in Drenthe.
Er zijn ook lange-afstand-wandelroutes die verhalen van de oorlog en de bevrijding, die minder bekend zijn.

Op zoek naar meerdaagse wandelroutes? Nederland heeft een enorm aanbod aan Lange-Afstand-Wandelwegen (LAW’s) en Streekpaden (SP). Een overzicht van deze paden is te vinden op de website van Wandelnet. Maar daarnaast zijn er ook veel prachtige meerdaagse routes die niet opgenomen zijn in het LAW-netwerk. De informatie over deze routes is veel lastiger te vinden. Daarom in de serie Minder bekende Meerdaagse wandelroutes dit keer aandacht voor pelgrimeren in Nederland. (Dit stuk is gepubliceerd in Lopend Vuur, december 2019.)

Pagina 1 van 3

ANBI logo
Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL49 INGB 0000372685
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet