Vereniging van wandelaars.

Onverhard natuurlijk!

 

 

vrijdag, 08 april 2022 17:16

TeVoet Wandelroutes 031 Veenstreek (ZH)

Deze routes zijn ontwikkeld door Jaap Mels. Zij zijn de tweede serie routes van zijn project Corona-juwelen: routes in verschillende regio's van de provincie Zuid-Holland. 
De routes gaan voor minimaal 80% over voetpaden, meestal onverhard of halfverhard, in (stads)parken soms verhard (maar dan wel exclusief voor wandelaars). De routes volgen ook zoveel mogelijk het wandelroutenetwerk, maar soms werd hier vanaf geweken voor een meer onverhard alternatief. 
Jos van der Heide maakte bij iedere serie een document met achtergrondinformatie. Voor de achtergrondinformatie van Jos van der Heide klik hier.

Veenstreek met 8 routes.
TV WR031 fotoIn deze regio 8 routes:

A.  Nieuwveen - Mijdrecht, 15 km, lijnwandeling
Een paar fraaie kades en veel boerenlandpad. Echte Groene-Hart wandeling met veel ruimte en rust maar met kans op frequent vliegverkeer.

B.  Warmond - Langebrug, 8 km, lijnwandeling
Fraaie en afwisselende wandeling door bos, dorp, plassengebied en polder met veerponten (alleen zomerseizoen).

C.  Zoeterwoude - Zoetermeer, 17 km, lijnwandeling
Een fraaie wandeling door weidegebieden en langs de plassen van Zoetermeer.

D.  Zoetermeer - Boskoop, 13 km, lijnwandeling
Route door het recent aangelegde recreatiegebied Bentwoud. Jong bos en door rechttoe-rechtaan aanleg soms wat saai maar op een mooie dag een aangename wandeling.

E.  Boskoop - Gouda, 13 km, lijnwandeling
Een aaneenrijging van stedelijke, veelal verharde en halfverharde voetpaden door parken en over kades met soms fraaie uitzichten, onderbroken door een water- en vogelrijk weidegebied tussen Waddinxveen en Gouda met mooie kades en een trekpont.

F.   Bodegraven - Papekop, 18 km, lijnwandeling
Klassieke en schitterende wandeling, vrijwel geheel over schilderachtige kades door een van de mooiste delen van het Groene Hart.

G.  Hazerswoude Rijndijk - Alphen a/d Rijn, 16km, lijnwandeling (ook als rondwandeling mogelijk, 13 km)
Grotendeels boerenlandpad met een fietspadtraject in Hazerswoude Dorp en een wat verwaarloosd voetpad langs de Molenwetering in Alphen. Niet het hoogtepunt van deze streek maar rond Alphen de enige die aanmerking komt.

H.  Gouda - Oudewater, 10 km, lijnwandeling
Mooie wandeling over een kade naar Hekendorp en vandaar over het jaagpad langs de Hollandse IJssel naar Oudewater.

Voor kaartjes en routebeschrijvingen van deze acht wandelroutes klik op lees meer.

Deze routes zijn ontwikkeld door Jaap Mels. Zij zijn de eerste serie routes van zijn project Corona-juwelen: routes in verschillende regio's van de provincie Zuid-Holland. 
De routes gaan voor minimaal 80% over voetpaden, meestal onverhard of halfverhard, in (stads)parken soms verhard (maar dan wel exclusief voor wandelaars). De routes volgen ook zoveel mogelijk het wandelroutenetwerk, maar soms werd hier vanaf geweken voor een meer onverhard alternatief. 
Jos van der Heide maakte bij iedere serie een document met achtergrondinformatie. 

Duin- en Bollenstreek met 5 routes.
TV WR030 fotoVoor de achtergrondinformatie van Jos van der Heide klik hier.

In deze regio 5 routes:
A. Noordwijk - Hillegom, lijnwandeling, 16 km
Deze wandeling loopt door 3 natuurgebieden, de boswachterij Noordwijk, het vooral in het voorjaar beeldschone Langeveld en de Amsterdamse Waterleidingduinen, en vervolgens over enkele landbouwpercelen tussen De Zilk en Hillegom.

B. Keukenhofbos, rondwandeling 10 km
Deze wandeling loopt door het Keukenhofbos en aangrenzende weilanden. Deze wandeling loopt door het Keukenhofbos en aangrenzende weilanden. Erg mooi langs bosranden maar kan plaatselijk ook erg nat zijn.

C. Leeuwenhorst, rondwandeling, 4 km
Eenvoudige boswandeling met vooral in Nieuw Leeuwenhorst oude bomen en mooie uitzichten.

D. Lisse - Kaag, lijnwandeling, 13 km
Groot deel graspad over dijk langs water. In LIsse zeer mooi langs begroeide oevers en boven de bebouwing, In de Poelpolder in begin wat overgroeid en verderop wat kaal. Mooi pad door polder en langs plas op Kaag-eiland.

E. Katwijk - Noordwijk de Klei, lijn/rondwandeling, 8/10 km
Een bijzondere en afwisselende wandeling. Eerst langs het kanaal in Katwijk met uitzicht op havens en het dorp,  dan door ruw en ongerept duingebied, daarna over kwekers-percelen met een bollenhandeltje en tenslotte een graspad langs verwilderde begroeiing.|

 Voor kaartjes en routebeschrijvingen van deze vijf wandelroutes klik op lees meer.
zaterdag, 02 april 2022 12:19

TeVoet Wandelroute 029 Hekendorp (ZH)

 

TV WR029 fotoDeze route werd gelopen op 26 maart als Lentewandeling, als vervanging van de traditionele Nieuwjaarswandeling van de regio Zuid-Holland, die was komen te vervallen (ivm corona). 
De route is uitgezet door Lia Trimp. Ze gaat door prachtig veen-weidegebied, over mooie onverharde paden en over grasdijken. Onderweg wordt de spoorlijn Gouda - Utrecht tweemaal gepasseerd via een tunneltje (niet exclusief voor voetgangers). 
De route is ongeveer 14 km lang, ongeveer 70% onverhard.
dinsdag, 21 december 2021 00:12

TeVoet Wandelroute 028 Soest Lange Duinen (U)

Deze route werd gelopen na de Algemene Ledenvergadering eind oktober 2021. Ze volgt deels het Natuurpad Lange Duinen van het IVN Eemland, deels wordt er gestruind over de zandvlakte. 
De Lange Duinen is een bijzonder gebied, gelegen in het Geopark Gooi en Vecht. Door grootschalige ontbossing (17de eeuw) kreeg de wind vrij spel op de dekzandlagen van na de laatste ijstijd. Het weggeblazen zand vormde duinen. Het is een van de laatste gebieden in Nederland met nog levend stuifzand. In 1997 is het aangewezen als Aardkundig Monument. Het gebied is zowel geologisch als wat betreft natuur heel interessant: een ideaal wandelgebied. IVN Eemland heeft hier het natuurpad De Lange Duinen uitgezet. Vanuit geologisch perspectief is dezelfde route beschreven als Geopad 116. (Beide beschrijvingen zijn verderop te downloaden.)

zaterdag, 11 december 2021 14:23

TeVoet Wandelroute 027 Rondje Veenhuizen (Dr)

Deze bijzondere route laat je kennis maken met een van de Koloniën van Weldadigheid. De route is gemaakt en voorzien van achtergrondinformatie door Jos van der Heide en beschreven in Lopend Vuur, december 2021.
De route kent een korte (ca 17 km) en lange (ca 26 km) variant. Ze brengt je door de bossen en landerijen aan de noordkant van Veenhuizen en door het dorp zelf. De lange route heeft nog een extra lus langs het Fochteloërveen aan de zuidkant. Buiten de dorpskernen is de route voor meer dan 95% onverhard. In de beschrijving zijn beide routes aangegeven. 

Tijdelijke routewijziging lange route: Omleiding tussen het Esmeer en het Banckenbosch (lichtblauwe stippellijn op de kaart). Vergeet niet het document met de aanpassingen te bekijken.

zondag, 05 september 2021 19:47

TeVoet Wandelroute 026 Garderen (Gld)

Route gemaakt en voorzien van achtergrondinformatie door Jos van der Heide. Beschreven in Lopend Vuur, september 2021.
Deze rondwandeling door een mooi stuk Veluwe laat je bijzondere zaken zien zoals Doodijskuilen, Woeste Gronden, Dansende Bomen en Boombossen. Ook de uitzichten zijn groots, de bossen uitgestrekt en de heidevelden glooien. Hier zijn veel tekenen van historische menselijke bewoning. Dit alles is te lezen in de uitvoerige achtergrondinformatie.  

Pagina 1 van 6

 Partners

Logo AntilopeOutdoor
Bezoek hier de website
Lees hier de laatste nieuwsbrief

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL49 INGB 0000372685
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet