Vereniging van wandelaars.

Onverhard wandelen,  natuurlijk!

 

 

 

 

Agenda

Search
Zoeken
TeVoet Odewandeling vanuit Gouda Goverwelle
Zaterdag, 16 Juli 2022, 10:30

      
Zaterdag 16 Juli 2022, 10:30
   
Onder het motto ‘Ode aan het onverhard wandelen’ organiseert TeVoet een begeleide rondwandeling door het karakteristieke polderlandschap van de Krimpenerwaard. Een mooie wandeltocht van 15 km. over de Steinse Tiendweg naar Hekendorp, vandaar over een andere  tiendweg, de Tiendweg, terug naar Haastrecht en door het Steinse groen weer naar het station.
Wat is een tiendweg?
Een tiendweg is een op een veenkade aangelegde weg, veelal onverhard. Ze liggen voornamelijk in de veenontginningen in het westen van ons land. Na de introductie van de windmolen in de 11de eeuw werd het mogelijk dat drassige veengebied in te polderen en droog te malen; het land werd tussen de jaren 1100 en 1500 toegankelijk gemaakt en in cultuur gebracht vanaf de kades langs de veenstroompjes. De tiendwegen stammen dus vrijwel allemaal uit die tijd: bijzondere en cultuurhistorisch zeer interessante landschapselementen!
Waarom over de Steinse Tiendweg?
Aan het begin van deze eeuw verkeerde deze oude graskade in zeer slechte staat. Na een succesvolle actie van leden van TeVoet is het herstel ervan  ter hand genomen en is deze belangrijke verbinding, waarover diverse wandelroutes in de Krimpenerwaard lopen, behouden gebleven. Zo maakt o.a. de LAW Pelgrimspad er gebruik van. De Steinse Tiendweg behoort zonder twijfel tot de Canon van onverharde paden in Zuid-Holland. 
Over de wandeling
De wandeling vindt plaats op zaterdag 16 juli en begint om 10.30 u (einde ca 15.00 u). Start- en eindpunt: NS station Gouda Goverwelle. (Met de bus terug is mogelijk na 8 km vanuit Hekendorp richting Gouda Centraal of door naar Utrecht.)
Horeca: In Hekendorp, waar we kunnen lunchen (voor eigen rekening).
Aanmelden voor 14 juli bij: Lia Trimp, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon: 0172-214565, mobiel op 16 juli: 06-53622143. Deelname is gratis.
Over Odewandelingen
De ‘Ode aan het onverhard wandelen’ is een campagne van TeVoet in samenwerking met Wandelnet. Meer achtergrondinformatie over deze campagne vind je in het TV-ledenblad Lopend Vuur van december 2021. Op de website van TeVoet (www.tevoet.nl) staat onder het tabblad Lopend Vuur de digitale versie. Zie ook de website van Wandelnet: www.wandelnet.nl /onverhard-wandelen.
De routebeschrijving van deze Odewandeling is op de website gepubliceerd, onder het tabblad Wandelroutes/TeVoet wandelroutes.

Locatie NS station Gouda Goverwelle

Agenda

Geen evenementen

 Partners

 

Wandelnet logo transparantBezoek hier de website 

 

 

Logo AntilopeOutdoor
Bezoek hier de website
Lees hier de laatste nieuwsbrief

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL49 INGB 0000372685
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet