Vereniging van wandelaars.

Onverhard wandelen,  natuurlijk! 

 

 

 

 

In 2020 bestond TeVoet 25 jaar, iets om niet aan voorbij te lopen. Jubileumfestiviteiten zaten er vanwege de pandemie niet in. Michiel van Mourik Broekman bedacht een alternatief: de Jubileumactie. Samen één groot wandelcadeau maken van en voor de leden van TeVoet. Deze actie maakt onze gezamenlijke passie voor onverhard wandelen zichtbaar. De verzameling Jubileumroutes nodigt uit om wandelend te genieten van (vooral) onverharde paden. 

zondag, 06 december 2020 21:39

Jubileumroute 06: Strijbeekse Heide (NB)

Grenzeloos wandelen, dat is wat de favoriete wandeling van Charles Aerssens de wandelaar biedt. De route voert over de Strijbeekse Heide, gelegen in een uithoek ten zuiden van Breda, op de grens met België.

TV JR06 foto1bew MiddelIk ben enthousiast over het authentieke Brabantse landschap, met vennen en heidevelden op hoge zandgronden, waar de meanderende waterloop van de Strijbeekse beek sinds 1843 de natuurlijke grens vormt tussen ons land en onze zuiderburen! Dit is ook de grensregio waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw de onverschrokken smokkelaars bij nacht en ontij op pad gingen om vooral boter over de landsgrens te smokkelen. Nu herinneren de gemarkeerde smokkelpaden ons aan die tijd!

TV JR06 foto2

Vanaf het vertrekpunt Baroniepoort ’t Smokkelaartje gaat de route eerst naar het Goudbergven. Vervolgens bereiken we het lager gelegen beekdal van de Strijbeekse Beek, die hier de natuurlijke grens tussen Nederland en België vormt. Er opent zich een andere wereld. Je betreedt het Belgische Domeinbos Den Elsakker, een voormalig domein van de Abdij van Thorn. Door statige dreven, langs oude zeedennen en loofbomen wandel je een heel ander landschap in. Bos, heide, vochtige graslanden, poelen en vijvers vormen er de belangrijkste elementen. Na het oversteken van de nog jonge Strijbeekse Beek verlaten we België door drassig weiland en keren terug naar de Strijbeekse Heide. Met een wijde boog langs het ven Zwarte Goor, Langven en Rondven keren we terug naar Baroniepoort ’t Smokkelaartje.

TV JR06 kaart website MiddelPraktische informatie

De rondwandeling is 9,5 km lang en vrijwel helemaal onverhard. 
De route volgt het Wandelroutenetwerk VisitBrabant, met geelgroene markering. Knooppuntenlint: 81 - 99 - 01 - 07 - 06 - 98 - 97 - 96 - 85 - 54 - 92 - 81. De knooppunten 01 - 07 - 06 liggen op Belgisch grondgebied. 
Honden zijn toegestaan aan de lijn.

Kaart: Rood is verhard, blauw is onverhard. Inzoombare kaarten en GPX-tracks zijn te vinden via afstandmeten en Routeyou.
Routebeschrijving                               
Downloads: Printbaar kaartje van de Strijbeekse Heideroute klik hier. Printbaar kaartje klik hier. GPX-track klik hier (na downloaden eerst uitpakken).

Start- en eindpunt: Baroniepoort 't Smokkelaartje, Goudbergseweg 8, 4856 AD Strijbeek. Hier is ook parkeergelegenheid. Vanaf Baroniepoort ’t Smokkelaartje de asfaltweg 150 meter volgen richting Strijbeek. Tegenover huisnummer 15 linksaf de onverharde Bergweg in en de rondwandeling beginnen bij knooppunt 81.
De route is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Horeca: aan het begin (en einde) Baroniepoort 't Smokkelaartje. Onderweg zijn er ook enkele bankjes en picknick plekken. 

Opmerkingen over de route graag melden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL95 TRIO 0320 6261 05
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet