Vereniging van wandelaars.

Onverhard natuurlijk!

 

 
TeVoet Jubileumroutes


In 2020 bestaat TeVoet 25 jaar, iets om niet aan voorbij te lopen. Jubileumfestiviteiten zaten er vanwege de pandemie niet in. Michiel van Mourik Broekman bedacht een alternatief: de Jubileumactie. Samen één groot wandelcadeau maken van en voor de leden van TeVoet. Deze actie maakt onze gezamenlijke passie voor onverhard wandelen zichtbaar. De groeiende verzameling Jubileumroutes nodigt uit om in kleine groepjes wandelend het jubileum te vieren. 

 

woensdag, 02 december 2020 14:41

TeVoet Jubileumroute 02: Chaamse beken (NB)

Dit is de favoriete wandeling van Ed Adriaans, een van de leden van het eerste uur. Zijn wandel-CV is lang en zeer rijk gevuld, met talrijke wandeltochten in binnen- en buitenland. Nu hij wat ouder is wandelt hij meer in de nabije omgeving. Niet minder mooi getuige deze fraaie wandelroute.

JR02a2Deze wandelroute in west-Brabant gaat door landgoederen met bosweiden, extensief beheerd coulissen-landschap, beekdalen en vooral met veel rust.

JR02bHet is mijn favoriete wandeling bij mij in de buurt. Dat komt door de afwisseling van landschappen, mooie loofbossen en open landschappen.

In het begin wandel je door het landgoed Valkenberg, aan het eind door het landgoed De Hondsdonk. Speciaal zijn de beken die je zo nu en dan passeert. Er zijn er een aantal, de Chaamse beek, de Roode beek, de Heikantsche beek en de Broeksche beek. Er lopen geen paadjes langs, maar ze bepalen wel het landschap. Op het kaartje bevindt zich bij X een grafheuvel en bij Y een uitkijkscherm met bankjes, goed voor een pauze. Andere pauzepunten zijn knooppunt 92, een bank bij een kapelletje, en boerderijterras Toontje Schoen bij knooppunt 83. Bij de letter Z zie je een heuvel aan het eind van de lange vijver. Vermoedelijk bevond zich onder deze heuvel de ijskelder van de Hondsdonk, maar er zijn geen toegangen meer te vinden. In de rhododendrontijd, zo omstreeks eind mei, is het vooral op het landgoed de Hondsdonk een feest.

De wandeling is niet gemarkeerd. Er zitten stukken in die samenvallen met het wandel-knooppuntnetwerk, maar ook delen zonder knooppunten. Je kunt de wandeling met 5 tot 10 km verlengen. Vanaf knooppunt 93 in Chaam gaat het ommetje Schuurkerkroute oostelijk van Chaam. Terug kan je dan via ‘Overbeek’ een mooi pad nemen naar Knooppunt 92. Voor kaartjes google je op Ommetje Schuurkerkroute c.q. Kapelroute.

TV JR02 pds bew KleinPraktische informatie

De rondwandeling is 12 km en ongeveer 80% onverhard, met vooral ruime bospaden. De route loopt deels langs knooppunten en is deels ongemarkeerd.
Honden aan de lijn. 

Kaart: Rood is verhard, blauw is onverhard. Inzoombare kaarten en GPX-tracks zijn te vinden via afstandmeten en Routeyou.
Downloads: Printbaar kaartje klik hier. GPX-track klik hier

Start- en eindpunt: Met de auto komend vanuit het noorden is op de kaart punt P geschikt om te starten. Een kruispunt waar ruimte is om de auto te parkeren.
OV: Met bus 132 vanaf station Breda of station Tilburg, is halte Geerbroekseweg (linksboven op de kaart) een goed startpunt. Je kunt ook beginnen in Chaam bij knooppunt 91.

Horeca: koffie en streekbier bij boerderijterras Toontje Schoen, nabij knooppunt 83. Voor pannenkoekenrestaurant Huis Ten Bosch, gelegen aan de drukke N639, moet je van de route afwijken.

Opmerkingen over de route graag melden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL49 INGB 0000372685
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet