Vereniging van wandelaars.

Onverhard natuurlijk!

 

 
TeVoet Jubileumroutes


In 2020 bestaat TeVoet 25 jaar, iets om niet aan voorbij te lopen. Jubileumfestiviteiten zaten er vanwege de pandemie niet in. Michiel van Mourik Broekman bedacht een alternatief: de Jubileumactie. Samen één groot wandelcadeau maken van en voor de leden van TeVoet. Deze actie maakt onze gezamenlijke passie voor onverhard wandelen zichtbaar. De groeiende verzameling Jubileumroutes nodigt uit om in kleine groepjes wandelend het jubileum te vieren. 

 

woensdag, 02 december 2020 12:12

TeVoet Jubileumroute 01: Biesbosch (ZH)

Deze eerste wandelroute is de favoriete wandeling van Michiel van Mourik Broekman, initiatiefnemer van de Jubileumactie.

JR01 Biesbosch 4bew MiddelZe voert langs de noordkant van de Nieuwe Merwede van de Oosthaven naar de Zuidhaven met nog een toetje over het Zuidplaatje. Zo'n 10 km vrijwel onverhard wandelen en struinen door een strook ongerept Biesboschgebied met grandioze uitzichten over het rivierenland.

JR01. Biesbosch detail MiddelDit is mijn favoriete wandeling, omdat je bij mijn weten nergens zo goed kunt ervaren hoe de Biesbosch oorspronkelijk was als op dit stuk tussen de Oost- en de Zuidhaven. Het gebied is mooi door de grote afwisseling van landschappen: authentieke wilgenakkers, oerbosachtige wilgenbossen met kris en kras omgevallen bomen, rietvelden, strandjes langs de rivier, zijkreekjes. En daardoorheen slingeren zich paadjes die het wandelen tot een avontuur maken. Het is ook een feest voor kinderen door de strandjes en de omgevallen bomen.

Het Eiland van Dordrecht wordt aan de oostkant begrensd door de Nieuwe Merwede, een brede rivier met veel schepen (route Antwerpen – Ruhrgebied). Tussen de twee haventjes Oosthaven en Zuidhaven ligt buitendijks een strook Biesbosch van ca 800 m breed en 3 km lang. Door dat gebied lopen heel veel paden. Je kunt van alles proberen, maar verdwalen kan niet omdat het ingeklemd ligt tussen de rivier en de dijk. Onderlangs de dijk loopt een geasfalteerd fietspad, maar in het gebied zelf is alles onverhard. Met droog weer zijn het graspaden en paden van aangestampt leem, maar in regenachtige tijden moet je met je hoge schoenen of laarzen op sommige plekken door smeuïge modder. In de wintertijd kunnen er periodes zijn dat het water zo hoog staat dat je er niet doorkomt. Een stukje van het traject loopt over het fietspad (36-37).

Aan het eind van het Biesboschgedeelte kom je bij de Zuidhaven. Vandaar kan je teruglopen via andere paden. Je kunt ook nog een heel mooi stuk doorlopen, de weidsheid van het rivierenland ervaren op de kade van het Zuidplaatje en aan het einde uitrusten op een bankje waar je uitkijkt over het moerassige vogelgebied van de Tongplaat.

JR 01. kaartBiesboschPraktische informatie

De route: 7 km of 10 km. Percentage onverhard: 95% 
Het Biesbosch deel is 3,4 km; heen en terug dus ca 7km. Het extra stuk over het Zuidplaatje (wkp 57/59) is heen en terug 2,5 km.
Er is een knooppuntmarkering (rode pijlen op een gele ondergrond) van een route die zoveel mogelijk de oever van de rivier volgt (34/35/98/36/37/99/38). Volg bij het Zuidplaatjesdeel (57/59) niet de markering maar kies voor de dijk langs de rivier. Aan het eind is een overstapje dat leidt naar het eindpunt. Op de terugweg kun je in het Biesboschgebied natuurlijk ook andere paadjes nemen.
Honden aan de lijn.

Kaart: Rood is verhard, blauw is onverhard. Inzoombare kaarten en GPX-tracks zijn te vinden via afstandmeten en Routeyou.
Downloads: Printbaar kaartje klik hier. Voor een GPX-track klik hier.

Start- en eindpunt: De Oosthaven is het startpunt (wkp 34/35). Je kunt daar parkeren. Het is niet per openbaar vervoer te bereiken. (Vanaf NS station Dordrecht Stadspolders is het 5 km lopen naar de Oosthaven). De Oosthaven is te vinden op Google maps.

Horeca: Bij de Zuidhaven is een theetuin, de Griendheuvel en bij de Kop van’t Land een café Fluitekruid, maar ze zijn niet altijd open.

Opmerkingen over de route graag melden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL49 INGB 0000372685
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet