• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

Wandelen in Zeeuws Vlaanderen in 2014

200 jaar Zeeuws-Vlaanderen

Van Eede tot Hontenisse en van Hulst tot aan Cadzand.

Ter gelegenheid van 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen is een rondwandeling georganiseerd door heel het gebied. Een unieke gebeurtenis, want tevens maken we kennis met de nieuwe wandelnetwerken van Nederland en België. De twee lussen van dit acht-vormige pad vormen samen een traject van ongeveer 240 km. De LAW en GR paden zijn bijna voor honderd procent geïntegreerd in de wandelnetwerken. Het georganiseerd- en het individueel wandelen worden hiermee in elkaar gevlochten.

De route “Van Eede tot Hontenisse en van Hulst tot aan Cadzand” is te bewandelen tussen 14 februari en 19 september 2014, twee belangrijke data bij het ontstaan van Zeeuws-Vlaanderen. We kunnen er een meerdaagse wandeling van maken maar ook kunnen we diverse deelwandelingen in de loop van 2014 aan elkaar knopen om een aandenken te verdienen. Omdat de tocht een rondwandeling is, kunnen we zelf een beginpunt kiezen. Lees daarvoor op de website alle informatie over o.a. de stempelposten.

De geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen leest in het veld als een boek. Overal komen we restanten tegen van de strijd tegen het water. Mooie dijken met rijen populieren en knotwilgen. Ook de kreken met natuurvriendelijke oevers zijn een lust om te zien. Maar ook de strijd tegen de vijand heeft vele sporen na gelaten. Denk hierbij vooral aan de 80-jarige oorlog, waarvan de Staats-Spaanse-Linies met veel elementen in het landschap te zien of te vermoeden zijn, met o.a. aarden forten en liniedijken.

Wat mag u onderweg ontdekken?

Er wordt gewandeld door o.a. de vestingstadjes Sluis en Hulst, maar ook door kleine dorpjes zoals Sint Anna ter Muiden, Hoofdplaat en Paal.

U volgt polderwegen waar de stilte bijna hoorbaar is. Maar een enkele keer moet ook het lawaai van een autoweg getrotseerd worden.

U steekt een groot kanaal over, via de langste draaibrug van Europa. Maar u gebruikt ook een trekpontje over een kreek.

U wordt (in het seizoen) ondergedompeld in de gezellige drukte aan de duinenkust, maar ervaart ook de rust in de waterleidingbossen ten zuiden van Hulst.

Op de ene plaats zullen onze schoenen zwaar worden van de vettige zeeklei, maar aan de zuidrand van Zeeuws-Vlaanderen komen we dan over echte lichtvoetige zandpaden.

U spoed zich als het ware door de Westerschelde (bij Nummer Eén) en struint door het grootste brakwaterschor van Europa (Saeftinge).

U komt langs hoge flats van de 21e eeuw, maar soms kijkt u ook dwars door de arbeiderhuisjes op de dijken in de polder uit de 19e eeuw.

Waar modern gewerkt wordt ziet u industriedampen opstijgen, terwijl op andere plaatsen het paard nog voor een wagen loopt.

Er zijn plaatsen waar enorm grote zeeschepen bijna kunnen worden aangeraakt, terwijl deze grote jongens elders met gezwinde spoed over de Schelde richting Antwerpen stomen.

Natuurlijk zijn verharde wegen niet te vermijden, maar gelukkig wandelt u ook over grasdijken, zandpaden en soms dwars door de weilanden. Plots wandelt u weer langs rietkragen en rijen knotwilgen, die soms knotpopulieren blijken te zijn!

De ene keer hebt u een geweldig uitzicht, de andere keer loopt u als het ware door een groene tunnel.

Eigenlijk is alles te veel om op te noemen!

Wie deze tocht heeft voltooid komt zeker nog eens terug naar Zeeuws-Vlaanderen om de gedeelten van het gebied te ontdekken, waar deze rondwandeling niet komt.

Bij deze willen wij Stichting Landschapsbeheer Zeeland (aanleg wandelnetwerk), Wandelnet (LAW-paden) en Grote Routepaden (GR-paden) danken voor de prettige samenwerking en ondersteuning.

Alle gegevens zijn te vinden op www.wandelenzvl2014.nl o.a. kaart, routebeschrijving en stempelposten. Hier vindt u ook de vijf data en andere informatie over de dagwandelingen die in dit kader worden georganiseerd.

Van de route “Van Eede tot Hontenisse en van Hulst tot aan Cadzand” kan alles gedownload worden voor we op weg gaan.

Als er aantoonbaar 2/3 van de route ’’Van Eede tot Hontenisse en van Hulst tot aan Cadzand” bewandeld is ontvangt u, zolang de voorraad strekt, een leuk aandenken.

U kunt zich aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vanaf 15 januari 2014. Mocht u niet over internet beschikken, dan kunt u na 17 uur telefonisch contact opnemen met 06-50476172