• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

TeVoet maakt 4 kilometer wandelpad op eiland vrij

Jubileum actie te Voet: 4 km voetpad toegankelijk gemaakt

 

Het was een mooi idee van de lustrumcommissie van Te Voet: als jubileumactie gaan we iets doén, we geven een cadeautje aan wandelend Nederland. Begin september zouden we ergens in Nederland iets héél nuttigs doen, op één dag, een bruggetje bouwen, een pad maken, overstapjes maken, noem maar op. Er werd rondgevraagd naar een mooi en nuttig eendagsproject.

 

 

Polder Stededijk

In dezelfde tijd verscheen in de lokale pers van Dordrecht het bericht dat een jarenlang getouwtrek rond de polder Stededijk nu eindelijk beslecht was. De gemeente werd eigenaar en de polder zou ter beschikking komen van natuurontwikkeling en extensieve recreatie. Het Parkschap Nationaal Park de Biesbosch wilde de kade die rond de polder liep openstellen voor wandelaars met laarzen aan. Zou het niet een mooi lustrumproject voor Te Voet zijn om die kade die jarenlang dichtgegroeid was te ‘schonen’? Het parkschap vond het een goed idee.

TeVoet maakt grasdijkjes vrij

 

           We banen ons een weg door het Hollandse oerwoud..

En zo voer op zaterdag 7 november een boot met ruim 30 vrijwilligers, merendeels Te Voetleden naar de polder Stededijk. Een medewerker van Staatsbosbeheer en van het Parkschap deelden ieder van ons een handzaag uit. Bij de eerste anderhalve kilometer was het al goed raak: De kade was totaal onbegaanbaar doordat talloze grote wilgen door ouderdom of stormen omgewaaid waren en over de kade lagen. En daar gingen we met onze handzaagjes aan de slag, eerst de grote takken eraf, maar al gauw bleek het nodig om hele stammen met doorsnedes van 20 à 30 cm door te zagen, en dan met man en macht zo’n boomstam van de kade te slepen, waarbij soms een van ons zo hard trok dat ie opeens met boom en al van de kade rolde. Er ontspon zich prachtig teamwerk; terwijl een groepje van 8 mensen zo’n omgevallen bomencomplex attaqueerde ging de rest vooruit naar het volgende obstakel en was er ook nog een hekkesluiters ploeg die de zaak netjes afwerkte. We voelden ons weer kleine jongetjes die gewapend met onze kromme zaagjes, die eruitzagen als vervaarlijke kromzwaarden nu eens even alles mochten. Maar toen er twee uur voorbij waren zegen wij moe en bezweet neer voor een lunchpauze, heerlijk in de zon op de kade. ‘’t Was een prachtige dag en het lukte ons om die dag het hele rondje van zo’n 4 à 5 km af te werken, steeds met in ons achterhoofd, morgen moet het bewandeld kunnen worden.

’t Was een mooi idee geweest van de lustrumcommissie en het heeft ook heel mooi uitgepakt, we hebben genoten van het stoere werk en van het idee iets heel nuttigs gedaan te hebben. En er is weer een stukje onverhard wandelen bijgekomen!     

 

                     De Bever had al het nodige werk voor ons gedaan

Een filmpje van de actie is te zien op RTV Dordrecht onder de link:

http://rtvdordrecht.nl/nieuws/wandelen-op-polder-stededijk/