• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

Wandeling Kwade Hoek

Wandel mee met ‘TeVoet’ over onverharde paden.

In de krant lees ik: Onder leiding van drie gidsen van IVN/Natuurmonumenten gaan we De Kwade Hoek en Oostduinen al wandelend verkennen op 18 oktober.

Deze oproep trekt, hier hebben we zin in! Vorige week liepen we nog in De Kwade Hoek. We waren verrast over de grote verandering in dit gebied. In de zomer liepen we hier over een smal slingerpaadje langs kleurige bloemen en planten. Maar nu, vorige week was de metamorfose compleet. Het kleine slingerpaadje leek van de aardbodem verdwenen. Dit was geen werk van de natuur, maar van machines. Brede stroken duindoorn en andere struiken en planten waren weggehaald. Altijd weer is er de strijd tegen het oprukkend en verstikkend dicht groeien van al dit groen. Belangrijk is dat er ruimte komt voor het ontkiemen van veel wilde bloemen en planten. Een goed beheer is dan ook noodzakelijk. We liepen over een breed pad met een weids uitzicht naar alle kanten. Verdwenen was alle kleur en fleur aan bloemen en planten. Tijd voor veel tinten groen met warme herfstkleuren was aangebroken. Het leek alsof we in een totaal ander gebied liepen. Maar, mooi was het zeker! Ja, juist vandaag lijkt het ons leuk en leerzaam om hier met een gids te wandelen.

 

 

Als we aan komen rijden zie ik al veel auto’s op de parkeerplaats staan. Dat belooft wat! Een grote groep wandelaars staat hier al gezellig met elkaar te praten. Ook enkelen hebben hun trouwe viervoeter meegenomen. Het lijkt wel een feestje! Iedereen wordt hartelijk ontvangen met een kopje koffie met wat lekkers er bij. Wat een warm welkom is dit! Dit is ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van de vereniging van wandelaars ‘TeVoet’. Deze vereniging komt op voor de belangen van wandelaars met als doel: Meer en betere onverharde wandelmogelijkheden en behoud van cultuurhistorische paden. Het motto is dan ook, ‘onverhard van dorp tot dorp’.

 

 Contactpersoon Frans Meijdam heet ons allen hartelijk welkom. We worden in drie groepjes verdeeld. Ieder groepje gaat met een gids op pad. “Kom Rosa”, hoor ik iemand tegen een mooie bruine jachthond zeggen. Vrolijk springt Rosa omhoog. Ik glimlach, en zachtjes zing ik in mijzelf: ‘Rosa, Rosa, bloemen op je hoed, alle mooie meisjes zijn zo zoet’. Ik geniet. Wat een fantastisch weer! Het is uitzonderlijk mooi voor de tijd van het jaar. Vandaag, 18 oktober schijnt de zon warm in mijn gezicht. De jas kan zelfs uit! We lopen het hoge paadje op naar het bord met informatie over De Kwade Hoek. In de verte zien we de Maasvlakte.

 

Benieuwd naar het volledige verslag van Anneke Visser van der Kooi?

Ga naar http://annekeonderweg.wordpress.com voor het volledige verslag van de TeVoet wandeling