• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

Tweede rechtszaak Laantje van Alverna

 

De fietsersbond, Wandelnet en leden van TeVoet strijden om het behoud van de overweg bij het laaantje van Alverna.

 

Hier de laatste stand van zaken:

 

Railbeheerder ProRail is inmiddels zo goed als klaar met de aanleg van de parallelweg langs de spoorbaan vanaf het laantje naar de Constantijn Huygenslaan, de voorwaarde om de overweg bij het Laantje van Alverna zelf helemaal te kunnen afsluiten. Het bedrijf wil dat nu ook snel gaan doen.

 

De Fietsersbond en Wandelnet hebben de rechter gevraagd dat te verbieden totdat er een definitieve uitspraak ligt over de vraag of dat wel mag. Die definitieve uitspraak kan namelijk nog lang duren, denkt Jaap Moerman van de Fietsersbond.

 

ProRail wil echter de klus afmaken en na de aanleg van de parallelweg langs het spoor de overweg afsluiten. Het bedrijf heeft daarvoor alle vergunningen binnen, benadrukt woordvoerder Mercedes Grootscholten. Tenzij de rechter heel snel uitspraak doet, is ProRail niet van plan om dat niet te doen. Ze benadrukt dat ProRail geen partij in de lopende rechtszaak over de afsluiting: die gaat tussen de beide bonden en de gemeente.

 

Volgens de organisaties is de overweg door verjaring een stukje openbare weg geworden en mag hij dus niet worden afgesloten. De gemeente zou die openbaarheid ook moeten waarborgen, maar doet dat niet door ProRail toestemming te geven om de overweg af te sluiten voor alle verkeer. Volgens de gemeente gaat het hier niet om een openbare weg. Bovendien is de gemeente het met ProRail eens dat de overweg veel te gevaarlijk is om open te laten. Ook daarover zijn de Fietsersbond en Wandelnet het volledig oneens met de gemeente. Prima dat de overweg wordt afgesloten voor autoverkeer, zegt Moerman, want de enige echte incidenten op de overweg zijn altijd tussen trein en auto geweest. Met fietsers of voetgangers is nog nooit een aanrijding geweest, dus voor hen kan de overweg best open blijven. Sluiting betekent een paar kilometer om lopen of om fietsen terwijl dat nergens voor nodig is.

 

Over die kwestie hebben beide organisaties ruim een half jaar geleden een rechtszaak aangespannen, maar het is nog volstrekt onduidelijk wanneer de rechtbank zich daarover daadwerkelijk gaat buigen. Nu de gemeente Heemstede niet van plan is om ProRail te vragen om die uitspraak in elk geval af te wachten, hebben de Fietsersbond en Wandelnet de rechtbank gevraagd om de gemeente, en daarmee indirect ook ProRail, te verplichten om dat wél te doen.

 

Ook als de rechter in de voorlopige voorziening aangeeft dat de afsluiting kan doorgaan, gaat ProRail volgens Grootscholten voorlopig geen grote ingrepen doen bij de overweg. Volgens haar denkt het bedrijf dan aan een maatregel als het dicht lassen van de hekken.

 

Bron:Haarlems Dagblad