• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

Wandelen bij Nieuweschans, jubileumwandeling van TeVoet

 Wandelen bij Nieuweschans; verslag van jubileumwandeling TeVoet 

Om 10 uur, zaterdagochtend 20 september vertrok een groepje van 13 personen onder de bekwame leiding van Eltjo Glazenburg, voor een wandeling rondom Nieuweschans, vanaf een brug dichtbij het Wellnessresort Fontana Bad Nieuweschans.

Eerst wandelden we door de oude vestingstad, kwamen langs een synagoge en gingen onderdoor de A7 naar het reeds 10 jaar bestaande Bos op Houwingaham, aangelegd in het kader van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS).

Een bijzonder kunstwerk van 7 plateaus is aangelegd in het Bos op Houwingaham. De onder het bos liggende resten van het dorp Houwingaham (verdwenen in de Dollard) zijn zichtbaar in bruin, terwijl de paden, die nu door dit bos lopen getoond worden.

Dat bosgebied kan onder water worden gezet bij zeer hoge waterstanden. Op bepaalde plaatsen in de dijk zijn doorgangen, die gesloten kunnen worden. Tenminste één boer was mordicus tegen op dat onder water zetten. Dat toont hij nog steeds in zijn tuin. Hij woont in een klassieke Groningse boerderij met de merkwaardig ogende grote aantallen vrij kleine ramen in de gevel.

Na een anderhalf uur kwamen we bij Glasblazerij Glasgalerie Oldambtglas. In de voormalige graanopslag exposeren glaskunstenaars Tanja de Heus en Johan de Vries hun werk. Ook worden in opdracht zowel geblazen glasobjecten als ook glaspanelen vervaardigd. Buitenobjecten zijn te bekijken in de voormalige boomgaard. Die objecten en panelen waren inderdaad prachtig. Het is een kolossale boerderij met vele zalen om te bekijken. Johan zelf zette een kopje koffie voor ons groepje.

Via een fietspad liepen we weer terug naar Fontana. Dat fietspad liep mooi via een houten bruggetje onder de A7 door. We besloten de tocht, begonnen in een frisse mist en geëindigd met een stralende zon en zo’n 23 graden C, met koffie en Groningse koek bij Fontana. Later viel er een enorme plensbui in dit gebied, terwijl er in de stad Groningen vrijwel geen druppel naar beneden kwam.

Paul Wesselius