• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

Nieuws

Wandel 4 dagen langs de Waal

Wandel 4 dagen mee langs de Waal met de Ri4daagse!

Van 17 t/m 20 aug. a.s. vindt voor de 4e maal de Ri4daagse plaats. Voor het eerst gaan de wandelaars het gebied ten westen van Zaltbommel verkennen (2 van de 4 dagen). De Ri4daagse is een evenement waar natuur, cultuur en mensen centraal staan, we beleven het Waallandschap van alle kanten!

Het nieuwe traject biedt veel bijzonders. In de Gamerensche waarden is één van de eerste stromende nevengeulen van Nederland aangelegd. Het Munnikenland heeft een gedaantewisseling ondergaan, er is meer ruimte voor de rivier en voor natuur. Slot Loevestein en Fort Vuren, onderdeel van de Hollandse Waterlinie, zijn natuurlijk absolute klappers op de route.

Naast wandelen (zo’n 20 km per dag), varen we ook elke dag op de Waal. Muzikanten en kunstenaars uit de streek zorgen voor afleiding onderweg.

Meer informatie en inschrijven kan via de website: www.ri4daagse.nl. Deelnamekosten zijn 100 euro p.p. voor vier dagen. Max. 200 deelnemers, dus wees er snel bij!

Foto is van Alida Montfrooij.

TeVoet wil een routeplanner met uitgebreide mogelijkheden

 

Vereniging TeVoet wil graag één routeplanner met uitgebreide mogelijkheden in Nederland

 

 

Wandelen over Netwerken: YES!

En graag één digitale wandelrouteplanner voor ALLE netwerken.

 

In de Algemene Ledenvergadering van vereniging TeVoet, op 20 mei 2017, werd het rapport Wandelen over Netwerken: YES! gepresenteerd. Het rapport is in het afgelopen jaar door een zestal TeVoeters opgesteld. In Nederland zijn door verschillende instanties met overheidsgeld veel wandelnetwerken met knoop- of keuzepunten (WKP) gerealiseerd. Dat is heel mooi voor de wandelaar, want netwerken vergroten de wandelmogelijkheden in meestal aantrekkelijke wandelgebieden, en maken door de bewegwijzering het wandelen laagdrempeliger. Bij de meeste wandelnetwerken is ook een digitale wandelrouteplanner beschikbaar. Al die planners lijken een beetje op elkaar, maar verschillen in mogelijkheden en bereik. Ze zijn beperkt tot de omvang van het wandelnetwerk en tot gebruik van uitsluitend WKP netwerken. Er wordt niet over de netwerkgrens gekeken terwijl je als wandelaar niet wil worden begrensd door een streek of provinciegrens.

 

Reden genoeg voor TeVoet om stil te staan bij essentiële uitgangspunten, zoals hoe bepaalt een wandelaar een route, welke selectiecriteria zijn van toepassing en wat verwacht de wandelaar als uitkomst.

 

Gewenste mogelijkheden in een routeplanner

Na het onderzoeken van de bestaande planners is er een door de werkgroep een specificatie opgesteld van de gewenste mogelijkheden van een ideale planner. Dit is te zien als een uitbreiding van de beperkte mogelijkheden van de bestaande digitale planners.


Samenvattend kan de wandelaar met de ideale planner:

-       zoeken, bekijken en vinden van een bestaande wandeling die voldoet aan de wensen;

-       aanpassen van een gekozen bestaande wandeling (of combinatie van bestaande wandelingen), eventueel door gedeeltelijk gebruik te maken van een WKP;

-       om de planner wandelingen te laten voostellen op basis van opgegeven criteria met de mogelijkheid om deze route aan te passen;

-       uitzetten van een route door het selecteren van een lint knooppunten (huidige generatie wandelplanners).

 

Vereniging TeVoet heeft niet de intentie om zelf een planner te bouwen. Daarom stelt TeVoet de specificatie ter beschikking aan alle betrokkenen in de wandelsector. Betrokkenen zoals de bedrijven die digitale wandelrouteplanners bouwen, de opdrachtgevers als recreatieschappen, gemeenten, wandelbelangenorganisaties, etc. en uiteraard ook aan de financiers, in de meeste gevallen provincies.

 

Oproep

Een gebruiksvriendelijke digitale wandelrouteplanner zal het gebruik van WKP-netwerken en bestaande wandelpaden vergroten. TeVoet wil dan ook alle organisaties die op een of andere manier kunnen bijdragen aan het tot stand brengen van de in deze notitie geschetste wandelrouteplanner oproepen dat ook daadwerkelijk te doen. En er gezamenlijk voor zorg te dragen dat een dergelijke wandelrouteplanner gratis (op alle gangbare platforms) ter beschikking komt en daarmee dus ook alle bestaande wandelingen en WKP-netwerken.

 

Laten we helder zijn: het gaat om de wandelaar en zijn of haar wandelplezier!

 

Rapport en informatie te verkrijgen bij Bertie Schonk, mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

jaarverslagen 2016 gepubliceerd

Jaarverslagen 2016 gepubliceerd van de regio's en het landelijke bestuur

 

Onder regio's en organisaties zijn de verslagen van de activiteiten van het bestuur en van de regio's voor het jaar 2016 opgenomen.

Ga staan op de link en via een enter wordt het betreffende verslag geopend.

Nieuw Zuiderzeepad

Nieuw Zuiderzeepad langste rondwandeling van Nederland
Na 10 jaar heeft het Zuiderzeepad, het Lange-Afstand-Wandelpad rond de voormalige Zuiderzee een nieuwe gids. Het traject is grondig opgeknapt en op vele punten verbeterd. De meest bijzondere wijzigingen zijn dat het Zuiderzeepad vanaf nu over de Afsluitdijk gaat en aaneengesloten is. Hiermee is het de langste rondwandeling van Nederland en kunnen wandelaars 490 km lang gaan genieten.
Wandelen over de Afsluitdijk
“Hoe leuk zou het zijn als je echt rondom het IJsselmeer en het Markermeer kunt wandelen?” bedacht de werkgroep van het pad een paar jaar geleden. En dus werden de mogelijkheden verkend om de 30 km lange Afsluitdijk bij het pad te betrekken. Een uitdaging voor elke wandelaar! Waar tot voor kort Stavoren het eindpunt van de route was en je met de boot kon terugkeren naar het startpunt Enkhuizen, is de route nu verlengd langs de Friese kust met stadjes als Hindeloopen en Makkum, en wandel je over de Afsluitdijk via Den Oever, Medemblik en Wervershoof weer terug.
Speciaal voor de wandelaar opengestelde dijken
Nieuw is ook dat het Zuiderzeepad op een aantal trajecten dichter langs de voormalige Zuiderzee loopt, zoals in het gebied Fryske Marren. De route gaat nu bovendien dwars door Harderwijk, de historische Hanzestad met mooie monumenten. “Met het vernieuwde Zuiderzeepad hebben we er weer een juweeltje bij,” aldus Joep Naber, directeur Wandelnet. “Kilometers genieten van prachtige uitzichten op het IJsselmeer, monumentale (Hanze)stadjes als Enkhuizen en Kampen en lopen over speciaal voor de wandelaar opengestelde dijken.” Het Zuiderzeepad is in twee richtingen bewegwijzerd met de bekende wit-rode markering.
Enthousiaste vrijwilligers
De gids van het Zuiderzeepad is verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet en in de (reis)boekhandel. De route is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland, Stichting Vrienden op de Fiets, het Zuiderzeemuseum, de gemeentes Enkhuizen, Súdwest-Fryslân, Stede Brouc, Drechterland, Nijkerk, Harderwijk, Putten, Oldebroek, de Fryske Marren, Hollands Kroon en Medemblik, én dankzij de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers.