• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

Wilnis - Wilnis over een oude spoordijk

Wandeling over een oude spoorlijn
De gemeente wilde over dit wandelpad een fietspad aanleggen. Mede door de inspanning van TeVoet is dit voorkomen. Met een nipte meerderheid in de gemeenteraad werd dit voorstel weggestemd. Wandelaars kunnen deze wandeling dus ongestoord blijven lopen.

Spoorlijn Nieuwersluis – Uithoorn
De spoorlijn Nieuwersluis – Uithoorn waar de wandeling voor een deel over loopt werd in 1986 opgeheven. De opbraak van de lijn geschiedde in 1987. Groot obstakel bij de spoorlijn was de passage van de A2, die gelijkvloers moest worden gekruist. Er zijn veel plannen geweest om deze gelijkvloerse kruising op te heffen zonder dat de spoorlijn moest worden opgeheven, maar hier is niets van terechtgekomen.  Uiteindelijk bleek sluiting de enige optie, omdat het goederenvervoer over de spoorlijn steeds verder afnam.  Het reguliere reizigersvervoer was al in 1950 gestaakt.
Dankzij TeVoet werd de spoordijk beloopbaar, eerst op de voetpadendagen via tijdelijke planken en ‘gecharterde’ bootjes, later via permanente planken.

Routebeschrijving

U vertrekt vanaf café "De Buurvrouw" (Dorpsstraat 56, Wilnis). Steek schuin naar links de straat over en ga direct rechtsaf de straat in met de fietsenwinkel (Stationsweg). Volg de Stationsstraat tot aan de ringvaart en ga daar linksaf. Ga via de voetgangersbrug (vanaf hier kunt ook de zeshoekige ANWB bordjes volgen met "Spoorbaanwandeling Wilnis- Vinkeveen tot aan station Vinkeveen) de ringvaart over. Aan de overkant neemt u het voetpad over de dijk. De drukke Ingenieur Enschedeweg passeert u via het viaduct. Vervolg de weg en ga even verder linksaf. Volg deze weg tot de parkeerplaats/ bushalte /begraafplaats (ook parkeerruimte voor auto's) Daar kunt u via een bruggetje de spoordijk op.

Loop de Spoordijk in de richting van Vinkeveen. Na enige tijd passeert u een ophaalbrug over de ringvaart. Deze ophaalbrug is door de gemeente De Ronde Venen aangelegd, nadat de vereniging TeVoet  in 2000 en 2002 succesvolle wandelingen georganiseerd had. De brug is in juni 2006 in gebruik genomen. Vervolg het pad over de spoordijk tot het oude station van Vinkeveen. Daar steekt u de weg over. Vervolg de spoordijk. U zit nu op de Demmerik wandelroute (zie de zeskantige ANWB bordjes).

Na enige tijd steekt u de veldwetering over via een houten brug. De balken van deze brug zijn in 2002 door leden van TeVoet neergelegd, de leuningen zijn er later aangebracht toen de ANWB de Demmerikroute heeft gemaakt. Vervolg uw route tot aan de Demmerikse kade. Ga hier rechtsaf en even verder links af een onverhard pad. Volg de Ruigkade tot hij weer op de asfaltweg (Bosdijk) uitkomt.Ga hier linksaf en blijf de bordjes van de Demmerik route voorlopig volgen. U loopt via recreatiegebied Bosdijk en het Veenpad.

Buiten het broedseizoen:
Neem rechtsaf het fietspad over de Korenmolenweg tot Gagelweg. Hier linksaf . Voorbij huisnummer 6  rechtsaf onverharde kade op (honden niet toegestaan). Aan het eind brug over, op asfaltweg linksaf.

Tijdens het broedseizoen van 1 maart tot 1 juli:
Neem het fietspad over de Koren molenweg en vervolg deze weg tot het einde, dus negeer de Demmerik wandelroute, die op een gegeven moment rechtsaf slaat.  Bij de T- splitsing aan het eind van de Korenmolenweg gaat u linksaf de Oudhuizerweg in.

U komt uit bij de stoplichten bij de Ingenieur Enschedeweg. Steek de weg over en loop de Dorpsstraat weer in.
Hieronder vind je een routekaartje.
 

Fred Triep
wandelingspoorbaanwilnis


OM TE LOPEN

LENGTE: 17 km.

Wilnis is goed te bereiken per bus vanuit Amsterdam, Amstelveen, Breukelen en Woerden om het half uur, zie 9292ov. Automobilisten kunnen o.a. parkeren bij de begraafplaats.  Horeca is aanwezig in Wilnis, café de Buurvrouw.