• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

Wandeling Hitland op 11 december

Wandeling Hitland op 11 december

Op zondag 11 december 2016 organiseert TeVoet een wandeling door Hitland.

Wandeling.

De wandeling is circa 12 km lang en loopt over zowel verharde als onverharde paden. Hier en daar kan het drassig zijn, dus het gebruik van hoge schoenen of laarzen wordt aanbevolen.

Halverwege is horeca, restaurant ‘De Dames’.

De start is om 11.00 uur bij de Korenmolen Windlust, Kortenoord 3 ,Nieuwerkerk aan den IJssel.

Naast de molen is een café ‘Rustwat’, dat geopend is vanaf 10.00 uur.

Bereikbaarheid:

Per auto.

In de omgeving van de molen zijn voldoende parkeerplaatsen.

Openbaar vervoer:

Vanaf NS station Rotterdam Alexanderpolder of station Gouda:
Arriva buslijn 190 halte 'Gemaal' op de Kortenoord.
Loop de Kortenoord in westelijke richting op naar
molen De Windlust (en theeschenkerij Korenaer).

Contactpersoon voor deze wandeling is:

Bert de Boer

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

tel.nr.: 06 255 999 92

Achtergrondinformatie.

Hitland is een groene buffer van circa 250 hectare tussen Capelle en Nieuwerkerk aan de IJssel in de Hoogdorpse polder en deels in de polder Esse, Gansdorp en Blaardorp.

Het middendeel van Hitland wordt gekenmerkt door de vele slootjes en oude veenweiden: slagenlandschap. Verspreid liggen drie veenputten, overblijfselen van de veenafgravingen van enkele eeuwen terug. De kwaliteit van het riet- en bosveen was echter zo slecht, dat het bij deze drie putten is gebleven. Langs het Molenweteringpad ligt nog een fundering van een watermolen.

In het zuidelijke deel van Hitland, ook wel Ver- of Groot-Hitland genoemd, vallen vooral de moeraspartijen en meertjes met hoge rietkragen op. In dit deel bevindt zich een vogelrustgebied. Vlonderpaden maken dit verlandingsgebied toegankelijk.

De klei uit de Hollandse IJssel voor het bakken van de ijsselsteentjes, werd vervoerd in karren die werden getrokken door Shetland-pony's. Deze pony's werden 'hitten' genoemd. Aan deze hitten is de naam Hitland ontleend.

Met dank voor info van de Werkgroep Zuidplas.