• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

TeVoet wandeling op 11 oktober bij Utrecht

Een dagje omgeving Utrecht op 11 oktober

Landgoederen, forten en (moes)tuinen

 

 

Binnen- en buitenlandse gasten een dagje omgeving Utrecht laten zien: op naar forten, bosrijke landgoederen , polders en veel horeca met terrassen in de natuur. Er is maar één gebied waar dit alles samen komt: de landgoederen Amelisweerd en Oostbroek en omgeving. In deze rondwandeling van ongeveer 10 km. een ruime selectie van mijn favorieten. In te vullen met 2 uur snelwandelen tot een hele dag op pad langs bijzondere gebouwen, idyllische landgoederen en historische (moes)tuinen, boerderijwinkels, het Museum Oud Amelisweerd en veel mooie horeca (terrassen) tussendoor.   We starten bij fort Hoofddijk in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. Met bus 28 vanaf Utrecht CS 15 minuten. Dat geeft kans om ook nog wat bijzondere architectuur van Nederlandse architecten in de Uithof in de wandeling op te nemen. Raadpleeg de websites voor actuele openingstijden en acties van alle bezienswaardigheden en cafés/restaurants.

 

Uithof Botanische Tuinen en architectuur

Eerst met de museumjaarkaart een rondje door de Botanische Tuinen, de tropische kassen , tuinwinkel en –café op het terrein van Fort Hoofddijk. Dan pas start de wandeling met de rug naar de ingang van de Botanische Tuinen: linksaf op de Budapestlaan. Vervolgens linksaf de Leuvenlaan in. De eerste weg rechts nemen (Genèvelaan). Op de hoek staat het Educatorium, een bijzonder gebouw van de wereldberoemde Nederlandse architect Rem Koolhaas. Als het open is, loop er rustig rond, de toegang is vrij voor iedereen. Hetzelfde geldt voor het volgende interessante gebouw, de zwarte bibliotheek van Wiel Arets. Die ziet u als u aan het eind van de Genèvelaan de Heidelberglaan schuin naar links oversteekt en rechts van het zwarte gebouw het Coimbrapad (fietspad) oploopt. Vergeet niet om ook even links naar de kleurige Casa Confetti te kijken, een studentenflat van Marlies Rohmer en het basketbalveld bovenop café The Basket. Aan het eind van het Coimbrapad schuin links het Oxfordpad (fietspad) richting Bunnik nemen. Het fietspad komt uit op de Bolognalaan, de grens tussen de Uithof met Fort Rhijnauwen en landgoed Amelisweerd.

 

Amelisweerd
Ga schuin rechts het smalle half verharde Hoge Bospad op, er is een sloot rechts. Het rustige Hoge Bos lokt met kronkelpaadjes, in de verte ruikt u al de pannenkoeken van Theehuis Rhijnauwen. Toch rechtdoor volhouden. Ga rechtsaf, als u op de brede geasfalteerde Vossengatsedijk komt. Aan de linkerhand ziet u een klaphek met toegang tot het Landgoed Amelisweerd. Aan het eind van de half verharde weg, met aan beide kanten weilanden, staan richtingaanwijzers o.a. naar Oud Amelisweerd. Loop hier rechtdoor voor een erg leuk ommetje door het Engelse Werk . Dit ommetje leidt ook naar Oud Amelisweerd . De details van het ommetje zijn te kleinschalig om op de kaart weer te geven. Rechtdoor over het eerste bruggetje en meteen linksaf (dus niet over het bruggetje aan de rechterkant). Volg het water aan de linkerhand, ga links af over het volgende bruggetje. Ga dan rechtsaf en gelijk weer rechts, volg het water aan de rechterhand. Bij een T- splitsing naar rechts, na een paar meter weer een T- splitsing , ga hier links. Volg het water aan de rechterhand,   ga rechtsaf een brug over en rechtdoor tot aan een laan. Linksaf en vervolgens bij de bank rechtsaf de brede laan in. Aan het eind staan er op een vijfsprong weer richtingaanwijzers. Rechtsaf voor de historische Tuinderij Amelis’Hof en de brug over naar Museum Oud Amelisweerd (oud Chinees behang en Armando schilderijen) en restaurant De Veldkeuken (op het landgoed zijn nog 2 biologische moestuinen niet opgenomen in deze wandeling: de historische Tuinderij de Volle Grond naast het imposante witte landhuis Nieuw Amelisweerd en Moestuin Maarschalkerweerd op de grens met Utrecht vlakbij het jaagpad langs de Kromme Rijn).

 

Fort bij Vechten, Fruit-zuivel boerderij Nieuw Slagmaat (milieubewust)

Volg de asfaltweg naar de voorkant van Museum Oud Amelisweerd en loop rechtdoor naar de Koningslaan. Steek over en ga linksaf het fietspad op richting Fort bij Vechten. De eerste weg rechtsaf bij restaurant Vroeg. Let op: de volgende 100 m kan erg druk zijn met autoverkeer en fietsers. Een overweg over, een viaduct onderdoor, gelijk rechtsaf het parkeerterrein van het fort op. Het fort komt pas in zicht na een betonnen voetpad, een brug en een spannende spleet in de fortwal. Na deze spleet linksaf bij een grijze barak. Het terrein kent vele smalle paadjes en spannende ruimten om te verkennen. Vrij toegankelijk, met op zondag een gratis rondleiding. Linksaf het pad langs de fortgebouwen volgend, is er ook hier een café terras. Verder lopend bij de uitgang linksaf via een lange rustige asfaltweg naar een Romeinse wachttoren met de officiële ingang van het fort terrein op de Marsdijk. Hier heeft u de keus om eerst ± 500 m. rechtsaf een onverhard voetpad te volgen en inkopen te doen bij de boerderij Nieuw –Slagmaat of gelijk linksaf te slaan. Gaat u rechtsaf, het voetpad begint bij een Romeinse grenspaal aan de linkerkant van de Marsdijk. Geen onverhard voetpad als u linksaf gaat. Gelukkig is de mooie Marsdijk meestal erg rustig. Aan het eind ziet u links weer de parkeerplaats van het fort. Linksaf weer het viaduct onderdoor. De Koningslaan weer oversteken vlakbij restaurant Vroeg, de asfaltweg op terug naar Museum Oud Amelisweerd. Op de Koningslaan ook een bushalte van lijn 41 van Utrecht CS naar Wijk bij Duurstede.

 

Het Kromme Rijnpad en fort Rhijnauwen

Rechtsaf voor de brug over de Kromme Rijn bij het Museum Oud Amelisweerd. De wandeling volgt een mooi stuk van het Kromme Rijnpad tot aan de volgende brug bij Stayokay Utrecht-Bunnik. Hier linksaf en na de poort met Stayokay café rechtsaf tot aan het theehuis Rhijnauwen (met o.a. glutenvrije pannenkoeken). Het terras heeft een adembenemend uitzicht over het Kromme Rijn landschap. De oprijlaan van het theehuis is geasfalteerd. Deze asfaltweg volgen tot aan het fort Rhijnauwen, alleen tijdens rondleidingen geopend. Volg de fortgracht naar rechts over een leuk onverhard voetpad parallel aan het asfalt van de Vossengatsedijk. De fortgracht naar links vervolgen als u weer op het asfalt komt. Uiteindelijk komt u op de Zandlaan en weer terug in de Uithof.

 

Landgoed Oostbroek
De “mooiste” wandeling van Utrecht komt nog als dessert op het landgoed Oostbroek. In 15-30 minuten langs alle soorten landschappen van Utrecht. Volg het rode Knuppelpad of de gele Melkspoor paaltjesroute. Vanaf de grens van de Uithof bij de Zandlaan:   rechtsaf het fietspad langs de Bolognalaan volgen tot aan de stoplichten, steek hier de drukke weg over, blijf rechtdoor lopen de naam wordt Universiteitsweg. Aan uw rechterhand is het UMC complex. Rechtsaf naar de Hoofddijk, een rustige asfaltweg tussen een parkeergarage en het centraal militair hospitaal (gebouw met de letters CMH). Aan het eind van de Hoofddijk linksaf en gelijk weer rechtsaf, volg de bordjes naar landgoed Oostbroek. Rechtsaf ziet u een bordje naar ‘t Winkeltje van landgoed Oostbroek, natuurlijk met café. De paaltjesroutes beginnen hier.

 

Terug naar Botanische Tuinen en café sportcentrum Olympus

Vanaf landgoed Oostbroek terug over de Hoofddijk naar de Universiteitweg. Steek de Universiteitweg over (let op is dit is de op-en afrit van de snelweg). Ga de eerste asfaltweg rechtsaf op het fietspad. Eerste weg linksaf, het fietspad Harvardlaan brengt u terug bij de hoofdingang van de Botanische Tuinen. Voor wie liever niet over asfalt loopt: negeer het fietspad Harvardlaan, ga rechtdoor tot aan het sportcentrum Olympos. Achter het sportcentrum langs is een voetpad parallel aan de snelweg. Op het voetpad leidt de eerste weg links ook naar de Botanische Tuinen. Voor de dorstigen: ook het café in het sportcentrum Olympus heeft een mooi terras.

 

Ineke Thierauf

 

Verdere informatie is te vinden op:

www.uu.nl
www.veldkeuken.nl voor openingstijden van Museum Oud Amelisweerd , biologisch restaurant De Veldkeuken en Tuinderij Amelis’Hof.

www.fortvechten.nl
www.nieuwslagmaat.nl
www.wandelzoekpagina.nl/kromme_rijnpad
www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/landgoed-oostbroek/ontdek